De kinderpostzegelactie is het

Feestje van het jaar

Meedoen aan de kinderpostzegelactie is leuk, spannend, uitdagend, gezellig en nog véél meer: daar zijn leerlingen en leerkrachten het over eens. Dus dat wil je toch niet missen?
De allerleukste groepsactiviteit

Met je groep meedoen aan de kinderpostzegelactie is een feestje. Tijdens de Gouden Weken na de zomervakantie komen jouw leerlingen samen in actie om andere kinderen te helpen. Dat voelt goed! Ondertussen leren ze samenwerken, versterken ze de groepsband en krijgt hun zelfvertrouwen een boost. Tot slot maken ze óók nog kans op een superprijs. Kinderen en leerkrachten gaven de actie vorig jaar een dikke 8.

'Ik vond het leuk dat we mochten aanbellen bij mensen. Dat lijkt wel een beetje op presenteren voor de klas.' Anil (11)

'De actiematerialen en video’s motiveren de leerlingen – dat scheelt mij tijd.' Leerkracht groep 7 

Creatief aan de slag met de kinderpostzegelactie

Creatief denken, ondernemend zijn, een goed idee omzetten in actie: dat zijn belangrijke skills die kinderen kunnen oefenen door mee te doen aan de kinderpostzegelactie!

'Waardevol hoe alles samenkomt'

Wendela van Nes, leerkracht van groep 7 op de Dr. De Visserschool in Breda, vindt dat haar leerlingen veel opsteken door mee te doen aan de kinderpostzegelactie. 

Wendela: “Onze school doet ieder jaar mee aan de kinderpostzegelactie. Het staat in ons jaarplan voor groep 7, in het kader van burgerschapsonderwijs. In de actie komt heel veel samen: je inzetten voor een ander, samenwerken, plannen, presenteren, iets nieuws durven. Heel waardevol!
Mijn leerlingen verrassen me regelmatig met hun creativiteit. Ze komen tijdens de actie met de leukste ideeën. Zo had iemand bedacht dat je bij de supermarkt of een appartementengebouw heel makkelijk veel kopers bij elkaar hebt. Slim!”

'Leuk om zoveel ideeën te bedenken'

Calvin (11) uit Renesse deed vorig jaar met zijn klasgenoten mee aan de kinderpostzegelactie. Samen hebben ze veel creatieve ideeën bedacht.

Calvin: “Op een dag zat ik met mijn vader in de auto en hadden we het erover hoe ik zo veel mogelijk kon verkopen. Toen reden we langs een groot bedrijf. Wat nou als ik dáár zou kunnen verkopen? We hebben een e-mail geschreven en die naar heel veel bedrijven hier in de buurt gestuurd. Daar kreeg ik leuke reacties op. Een hotel wilde postzegels bestellen, voor als hun gasten een kaartje willen sturen. En bij andere bedrijven mocht ik verkopen aan medewerkers. Ook gingen we langs de deuren in dorpen bij ons in de buurt waar geen school zit die meedoet aan de actie. Het was heel leuk om al die dingen te bedenken.”

6 redenen om mee te doen

Meedoen is...

… leuk
De kinderpostzegelactie is leuk, spannend, uitdagend, gezellig en nog véél meer. Kinderen die hebben meegedaan zeggen dat ze vooral het samen langs de deuren gaan leuk vonden. Ook het verkopen en spelen van de game (om punten te verzamelen voor de groep) scoren hoog.

… waardevol
Het voelt goed om iets te doen voor een ander. Elke leerling en elke school die meedoet maakt een groot verschil in het leven van een kind dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

… leerzaam
Kinderen leren veel van de kinderpostzegelactie, als groep en als individu. Bijvoorbeeld samen aan een doel werken en een praatje maken met een onbekende. Kinderen versterken hun zelfvertrouwen en oefenen skills die ze overal kunnen gebruiken.

… traditie
De kinderpostzegelactie is een oer-Nederlandse traditie, die zelfs immaterieel cultureel erfgoed is. Ruim 125.000 kinderen uit alle hoeken van het land komen elk jaar samen in actie voor leeftijdgenoten – en dat al generaties lang.

… makkelijk
We snappen dat je niet op extra werk zit te wachten. Daarom maken we je het zo makkelijk mogelijk. Alle informatie en materialen ontvang je hapklaar, zodat je direct aan de slag kunt. Tip: schakel een hulpouder of andere vrijwilliger in voor hand- en spandiensten tijdens de actieweek.

… veilig
Leerlingen gaan niet met geld over straat. Bestellen gaat namelijk via een QR-code of via een machtigingsformulier. Kinderpostzegels stuurt de bestellingen vervolgens direct toe, dus leerlingen hoeven niets rond te brengen.